Alfedans & Trolltog

 

Bezetting:

Klarinetkwartet

 

Componist
Edvard Grieg
(arr. Wim Handels)

 

€ 17,00

Abonneeprijs: € 15,30


De Alfedans (Elfendans) en Trolltog (Mars van de trollen) zijn twee delen die afkomstig zijn uit Griegs Lyrische stukken (Noors: Lyriske stykker), een verzameling van 66 korte pianostukken. Deze 66 werkjes werden gepubliceerd tussen 1867 en 1901, in tien delen. De Alfedans is het vierde stuk in het eerste deel (opus 12, waarschijnlijk gecomponeerd in 1866 of 1867). De Trolltog is het derde stuk in het vijfde deel (opus 54, gecomponeerd in 1889 of 1891). Van dit vijfde deel heeft Grieg de eerste vier stukken ook georkestreerd als de Lyrische Suite.

De Noorse componist en pianist Edvard Hagerup Grieg (1843-1907) werd geboren in een muzikale familie. Op 6-jarige leeftijd krijgt hij les van zijn moeder in piano en theorie. Zij was een strenge lerares, maar Grieg zal haar daar later enkel dankbaar voor zijn. Grieg werd ook wel "de Chopin van het Noorden" genoemd. Zijn eerste compositie Variaties op een Duitse melodie, voor piano, schreef hij op twaalfjarige leeftijd. Hij nam het werk mee naar school, maar werd er voor gestraft, en het manuscript werd verbrand. Tot zijn bekendere werk worden het Pianoconcert in a klein, de Lyrische stukken, liederen en de Peer Gynt suites gerekend.

Grieg had zijn leven lang last van ademhalingsproblemen door een ernstige vorm van pleuritis. In 1885 verhuisden Grieg en zijn vrouw naar Bergen, vanwege zijn zwakke gezondheid; daarin kwam toen verbetering. Hij liet er een huis bouwen, dat de naam Troldhaugen kreeg. Grieg bleef zijn composities in het buitenland uitvoeren, wat zijn gezondheid niet ten goede kwam. Uiteindelijk werd zijn leven een strijd tegen zijn ziekte.

Dit arrangement is van de hand van de Nederlandse amateurklarinettist Wim Handels en is voor klarinetkwartet: 3 besklarinetten en basklarinet en is geschikt voor spelers vanaf C-niveau. Wim Handels (geb. 1948 te Nieuwenhagen (nu: Landgraaf)) werkte 40 jaar als docent Duits aan de S.G.Spieringshoek te Schiedam. Net als Grieg is hij vanaf z’n 6e actief bezig met muziekbeoefening: piano en klarinet. Hij speelde bij verschillende harmonieorkesten en maakt(e) regelmatig arrangementen en transcripties voor kleine bezettingen, zoals kwartetten, kwintetten en klarinetchoirs. Zijn motto is: "Eén dag geen muziek gemaakt of gehoord, betekent één dag niet geleefd!"

bezetting: besklarinet 1, 2, 3, basklarinet
niveau (A-D): C
tijdsduur: ca. 5'

Hieronder kunt u een aantal inkijk pagina's downloaden. (dit is niet het hele stuk)


Download
E. Grieg - Alfedans Trolltog
INKIJKPAGINA'S
13-score-grieg.pdf
Adobe Acrobat document 317.0 KB