Klarinet Bladmuziek


Muziekuitgeverij 'de Klarinet' geeft muziek uit die specifiek gericht is op klarinettisten. Het betreft unieke muziek die nergens anders verkrijgbaar is, zoals bladmuziek die voor speciale gelegenheden is geschreven. De muziek is verkrijgbaar via de website en bij klarinetevenementen.

 

Het aanbod bladmuziek is geschikt voor verschillende bezettingen,
uiteenlopend van klarinetorkest (clarinet choir) tot kleine ensembles zoals duo, trio en kwartet.

 

Klarinettisten die een abonnement hebben op tijdschrift de Klarinet, ontvangen 10% korting op de bladmuziek.Nieuwste Editie:

Introduction to Cantata St. John of Damascus

 

Bezetting:

Klarinetorkest

 

Componist
Sergei Taneyev
(arr. Alard de Boer)

 

€ 17,50

Abonneeprijs: € 15,75


Sergei Taneyev (1856-1915) was een befaamde Russische componist die leefde op het grensgebied van de negentiende en twintigste eeuw. Hij studeerde aan het conservatorium te Moskou piano en harmonieleer bij Nikolai Rubinstein en compositie bij Pyotr Ilyich Tchaikovsky.


Taneyev was bijzonder bedreven in het contrapunt. Hij maakte uitgebreid studie van vroege Renaissancecomponisten zoals Josquin des Prez, Ockeghem en Orlando di Lasso. Taneyev was behalve leerling van, ook intiem bevriend met Tchaikovsky en behoorde tot de weinige intimi die vrijelijk commentaar mocht geven op zijn composities. Hij volgde Tchaikovsky op aan het conservatorium als docent harmonieleer en later compositie(1878–1905). Tot zijn bekendste leerlingen behoren Alexander Scriabin, Sergei Rachmaninoff, Reinhold Glière en Nikolai Medtner. In 1881 werd hij ook pianodocent, na het overlijden van de eerder genoemde Rubinstein en in 1885 werd hij er directeur, op slechts 29-jarige leeftijd.


In de driedelige cantate St. John of Damascus uit 1884 (opus 1), die ook wel bekend staat onder de naam Russian Requiem, is Taneyevs talent voor contrapunt goed te horen. Het is een werk voor koor en orkest, opgedragen aan Nikolai Rubinstein. St. John was een universele zevende-eeuwse geleerde uit Damascus, wiens hymnen nog altijd gezongen worden in de oosterse christelijke kerken.Hij was tevens een verbreider van iconen, die in de Russisch-orthodoxe geloofsbeleving een grote rol spelen.

 

Door Alard de Boer is de introductie van de cantate gearrangeerd voor klarinetorkest. Dit arrangement werd voor het eerst uitgevoerd door het Groninger klarinetorkest Clarinets Unlimited onder leiding van Karin Vrieling op 4 februari 2012 tijdens de afsluiting van een Klarinetdag in de Stedelijke Muziekschool te Groningen. Later maakte het stuk deel uit van een Russisch programma dat door hetzelfde orkest in de Kloosterkerk in Ten Boer en in de Jozefkerk in Groningen gespeeld werd.

 

bezetting: besklarinet 1, 2 en 3, altklarinet, basklarinet, contra-altklarinet en/of contrabasklarinet
niveau (A-D): C
Tijdsduur: 3'

Muziek voor klarinetorkest


Parade - Bert Heikema

Acht Russische Volksliedjes - Anatoli Ljadov

Amazone - Ronald Dorenbos

Quips - Frans Vuursteen

Wervelingen - Hans Tolhuijs

Carnaval des animaux - Camille Saint-Saëns

Daedalus & Icarus - Rober Khan

Serenade - Paul Dzon

Introduction to cantata St. John of Damascus - Alard de Boer - Klarinetorkest

Muziek voor kleine ensembles


The Skating Bear - Ivar Römer - 4 besklarinetten (evt. esklarinet)

Sonate KV 292 - W.A. Mozart - 2 klarinetten of klarinet en cello/fagot

Three preludes - George Gershwin - klarinetkwartet

Trioique - Marieke voor de wind - hobo klarinet en fagot of klarinettrio

Alfedans en Trolltog - Edvard Grieg - klarinetkwartet

Moldavische Suite - Mihai Scarlat - klarinetkwartet

Four Miniatures - Bert Heikema - klarinetkwartet

Oudt Liedeken - Cornelis Dopper - mezzosopraan en klarinetkwartet