Carnaval des animaux

 

Bezetting:

Klarinetorkest

 

Componist
Camille Saint-Saëns
(arr. Alard de Boer)

 

€ 35,00

Abonneeprijs: € 31,50


Camille Saint-Saëns (1835-1921) schreef Le Carnaval des Animaux aanvankelijk alleen voor privégebruik. Hij wilde niet dat het werk gepubliceerd zou worden gedurende zijn leven. Tijdens zijn leven werd het dan ook slechts één keer voorgedragen. In 1922 werd het toch uitgegeven, waarna het stuk enorm populair werd in allerlei bewerkingen.

Er worden vaak teksten gebruikt bij dit werk. De Amerikaanse dichter Ogden Nash scheef in 1949 humoristische gedichten die veelvuldig gebruikt zijn bij opnames en concerten. In Nederland maakte Kees Stip in 1962 kwatrijnen op de verschillende dieren en in 2005 liet Ivo de Wijs zijn inspiratie rijkelijk vloeien om dit muzikale dierenstuk van passende teksten te voorzien.

Alard de Boer bewerkte voor het Groninger klarinetorkest Clarinets Unlimited in 2008 vijf delen van het Carnaval der dieren. Ter toelichting het volgende:

De solo in 'Éléphant' — met een passend, zwaarwichtig thema — is voor contra-alt of contrabas. De geoefende luisteraar zal in dit deel ook melodieën van Berlioz en Mendelssohn herkennen.

'Le coucou au fond des bois' (de koekoek aan de rand van het bos): liefst eenentwintig keer herhaalt deze broedparasiet haar roep, maar je ziet haar niet want de speler verstopt zich ergens buiten de zaal.

Het duet tussen 2 esklarinetten in 'Personnages à longues oreilles' kan eventueel door 1 speler gespeeld worden.

'Cygne' (zwaan) is zeer populair geworden, met name in de versie voor cello en piano. Ook werd er in 1907 door de Russische choreograaf Michel Fokine voor de befaamde ballerina Anna Pavlova een balletsolo op gemaakt, die nog steeds tot de meest gedanste solo's ooit behoort.

Het stuk 'Fossiles' bevat een citaat uit Saint-Saëns' eigen beroemde Danse macabre. Maar ook zijn er thema's van Mozart (Ah, vous dirai-je maman) en Rossini (uit Il barbiere di Siviglia) in verwerkt. Kwade stemmen beweren dat Saint-Saëns enkele collega's hiermee op de hak wilde nemen, wellicht de reden waarom hij het stuk niet tijdens zijn leven wilde laten drukken?

bezetting: esklarinet (evt. twee in het middelste deel), besklarinet 1, 2 en 3, altklarinet, basklarinet (tot lage es), contrabas- en/of contra-altklarinet
niveau (A-D): C
tijdsduur: ca. 10'

Hieronder kunt u een aantal inkijk pagina's downloaden. (dit is niet het hele stuk)


Download
Camille Saint-Saëns - Le Carnaval des Animaux
INKIJKPAGINA'S
12-score-carnaval.pdf
Adobe Acrobat document 295.2 KB