Introdcution to Cantata St. John of Damascus

 

Bezetting:

Klarinetorkest

 

Componist
Sergei Taneyev
(arr. Alard de Boer)

 

€ 17,50

Abonneeprijs: € 15,75


Sergei Taneyev (1856-1915) was een befaamde Russische componist die leefde op het grensgebied van de negentiende en twintigste eeuw. Hij studeerde aan het conservatorium te Moskou piano en harmonieleer bij Nikolai Rubinstein en compositie bij Pyotr Ilyich Tchaikovsky.
Taneyev was bijzonder bedreven in het contrapunt. Hij maakte uitgebreid studie van vroege Renaissancecomponisten zoals Josquin des Prez, Ockeghem en Orlando di Lasso. Taneyev was behalve leerling van ook intiem bevriend met Tchaikovsky en behoorde tot de weinige intimi die vrijelijk commentaar mocht geven op zijn composities. Hij volgde Tchaikovsky op aan het conservatoriumals docent harmonieleer en later compositie(1878–1905). Tot zijn bekendste leerlingen behoren Alexander Scriabin, Sergei Rachmaninoff, Reinhold Glière en Nikolai Medtner.
In 1881 werd hij ook pianodocent, na het overlijden van de eerder genoemde Rubinstein en in 1885 werd hij er directeur, op slechts 29-jarige leeftijd.

In de driedelige cantate St. John of Damascus uit 1884 (opus 1), die ook wel bekend staat onder de naam Russian Requiem, is Taneyevs talent voor contrapunt goed te horen. Het is een werk voor koor en orkest, opgedragen aan Nikolai Rubinstein. St. John was een universele zevende-eeuwse geleerde uit Damascus, wiens hymnen nog altijd gezongen worden in de oosterse christelijke kerken. Hij was tevens een verbreider van iconen, die in de Russisch-orthodoxe geloofsbeleving een grote rol spelen.

Door Alard de Boer is de introductie van de cantate gearrangeerd voor klarinetorkest. Dit arrangement werd voor het eerst uitgevoerd door het Groninger klarinetorkest Clarinets Unlimited onder leiding van Karin Vrieling op 4 februari 2012 tijdens de afsluiting van een Klarinetdag in de Stedelijke Muziekschool te Groningen. Later maakte het stuk deel uit van een Russisch programma dat door hetzelfde orkest in de Kloosterkerk in Ten Boer en in de Jozefkerk in Groningen gespeeld werd.

 

Bezetting: besklarinet 1, 2 en 3, altklarinet, basklarinet, contra-altklarinet en/of contrabasklarinet
Niveau (A-D): C
Tijdsduur: 3'

Inkijkpagina

klik op de foto voor vergrote versie