Klarinet Evenementen


Organiseer je een activiteit waarbij de klarinet centraal staat? Stuur informatie naar: info@deklari.net. Evenementen die door abonnees van tijdschrift de Klarinet worden georganiseerd worden kosteloos op de site geplaatst. Geen abonnement?  Je kunt je via deze site eenvoudig en voordelig abonneren (zonder abonnement kan de informatie tegen betaling van € 25,- geplaatst worden).Zwols klarinetensemble Klarinjo! repeteert online

Het nieuwe Zwolse ensemble Klarinjo! (onder leiding van Alette van de Belt en Karin Vrieling) is na de zomervakantie met haar derde project gestart. Er werd eerst toegewerkt naar meerdere kinderconcerten op 3 oktober (tijdens de landelijke Kinderboekenweek (oktober 2020). Op het programma stond oa: Het tinnen soldaatje, met verteller. Na deze concert is het ensemble aan de slag gegaan met een programma dat uit walsen - in allerlei stijlen - bestaat. Dit programma wordt uitgevoerd in het voorjaar 2021, samen met dansers! 

Het ensemble repeteert momenteel online: maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur. Ook andere klarinettisten (dus niet-Klarinjo'ers) zijn welkom om mee te doen. Op dit moment zijn er deelnemers uit o.a. Emmeloord, Zaandam, Harderwijk, Dalfsen, Arnhem. Wie belangstelling heeft om mee te spelen of meer informatie wil ontvangen, kan contact opnemen via info@klarinjo.nl. De website van het ensemble is: www.klarinjo.nl.


Online basklarinetchoir 'in Raasay' (Schotland)

Omdat de Raasay Music Courses (initiatief van Sarah Watts, foto) dit jaar niet door konden gaan, wordt op 10 oktober 2020 van 18.00 tot 21.00 uur een internationale drie uur durende online basklarinetorkestsessie georganiseerd (via Zoom). 

Programma: inspeeloefeningen, volksmuziek (o.a. uit Raasay) en het laatste deel van de St. Paul’s Suite van Holst. Deelnemers ontvangen de muziek een week van te voren en het is de bedoeling om na de sessie een video-opname van jezelf te maken. Hiervan wordt een ‘internationale basklarinetvideo’ gemaakt.     

Het evenement richt zich op spelers van gemiddeld tot ver gevorderd niveau (zowel amateurs als en profs).  

Deelnamebijdrage: £50 (studenten: £35).

 


Online masterclass Charles Neidich

Al bijna 20 jaar komt de Amerikaanse klarinettist Charles Neidich in de zomer naar Apeldoorn om masterclasses en concerten te geven. Helaas kon hij dit jaar, vanwege het coronagebeuren, zijn land niet verlaten. Maar hij gaat toch openbare masterclasses geven: op 21 en 22 september, 16 uur en 19 uur, deze zijn (gratis) online te volgen. Na opgave via info@masterclass-apeldoorn.nl worden de toegangsgegevens toegestuurd. 

Een masterclass van twee uur zal grofweg in tweeën zijn verdeeld. Gedurende de eerste helft zal Charles Neidich samen met de student werken aan een muziekwerk. Tijdens de tweede helft zal Neidich aandacht besteden aan een aantal thema's, zoals de basis van expressieve techniek, oefeningen voor embouchure en vingers, begrip van boventonen van de klarinet en daarmee de kunst van het spelen in het hoge register, techniek van circular breathing en dubbele tongslag, oude instrumenten en hun invloed op de huidige klarinet. 

Zie deze website voor meer informatie en het programma.  


Pestconcert door o.a. Clarinets Unlimited en Capella Groningen

Op zaterdagavond 26 september 2020 geeft Clarinets Unlimited  (klarinet-ensemble uit Groningen o.l.v. Karin Vrieling) samen met twee koren o.l.v. Merlijn Wackers en organist Erwin Wiersinga een 'Pestconcert' in de Martinikerk in Groningen. 

CU speelt Hope van Bart Picqueur, T.L.C. van Norbert Goddaer en delen uit de Sinfonietta van Bart van Kerchove. Samen met de koren Capella Groningen en Jong Vocaal Groningen en organist Erwin Wiersinga wordt het werk Stella Caeli van Joseph Martin Kraus uitgevoerd.

Een beperkt aantal bezoekers kan komen (alleen na reserveren via: reserveringen@capellagroningen.nl). 

 


Kom op Tegen Kanker

foto: Marco Borggreve
foto: Marco Borggreve

De Vlaamse klarinettiste Annelien Van Wauwe organiseert op 2 en 3 oktober 2020 een Masterclass en concert in Hamme, waarvan de opbrengst bestemd is voor ‘Kom op tegen Kanker’.
Meer informatie staat in het interview dat Annelien gaf in de Klarinet 130 en staat op deze site.


DTM College: Bart de Kater

Op 17 oktober 2020 geeft Bart de Kater les bij Terpstra Muziek in Lijnden. De lessen zijn 1-op-1, coronaproof en kosten € 35,00 voor 40 minuten. Aanmelden kan via www.terpstra-muziek.nl.
Bart de Kater is onder meer bekend van Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en het Nederlands Blazers Ensemble. Ook is hij actief bij Splendor Amsterdam en is hij sinds 2017 is werkzaam als docent Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam.


Lezingen door Fie Schouten

Fie Schouten: “Nadat ik vorig jaar lezingen rondom Muziek & Natuur had gegeven, koos ik in januari voor het thema Muziek & Maatschappij. Het blijkt opeens een schrikbarend actueel thema … Wat brengt muziek de maatschappij? Wat doen maatschappelijke omstandigheden met de kunstenaars, met hun creativiteit en hun positie, hoe is dat te merken in hun kunstuitingen? In oktober zal ik hierover vertellen in drie sessies, met steeds een andere focus. Ik sluit elke keer af met een door mij live gespeeld werk dat aansluit bij het behandelde onderwerp.”
De lezingen zijn op 2, 9 en 30 oktober (’s middags) en vinden plaats in een (ruime) locatie in de Jeruzalemkerk te Zwolle. Meer informatie: www.u3l.nl.


Terpstra Muziek: lessen door Alex Simu

Terpstra Muziek in Lijnden organiseert in deze periode 1-op-1 lessen door topdocenten.  I.v.m. de coronamaatregelen wordt een afstand van 2 meter gehanteerd en is er op verzoek een plexiglas scherm beschikbaar. Op 4 juli heeft de firma Alex Simu weten te strikken voor gastlessen! 
Speel je minimaal 5 jaar klarinet of saxofoon en heb je interesse in lichte muziek en/of wereldmuziek? Geef je dan nu op voor 1-op-1 lessen van deze veelzijdige topmusicus! De lessen kosten € 30,- voor 40 minuten. Kijk op www.terpstra-muziek.nl voor meer informatie. 


Kamermuziek op het Pelgrimspad

 Het Pelgrim Trio, B&B de Donck in Brandwijk en het Haute Cultuurhuis in Langerak organiseren in juni een vijfdaagse cursus op een idyllische locatie in de Alblasserwaard, bedoeld voor amateurensembles vanaf twee personen. Er is een volledig en afwisselend dagprogramma met ruimte voor eigen invulling, overnachten is mogelijk. De kamermuziekcoaching is in handen van het  Pelgrim Trio: Thea Rosmulder (klarinet), Karin Dolman (altviool) en Caecilia Boschman (piano). Data: 23 tot en met 27 juni 2020. Kijk op http://pelgrimtrio.nl voor meer informatie of mail naar Rob van der Feijst rob@donkseweg.nl.