Klarinet Evenementen


Op dit platform vindt u informatie over klarinetevenementen. Raadpleeg zeker deze agenda indien u geïnteresseerd bent in het bezoeken van klarinetfestivals, workshops of andere evenementen voor de klarinetliefhebber. 

 

Organiseert u een evenement waarbij de klarinet centraal staat? Wanneer u een abonnement heeft op tijdschrift de klarinet kunt u de gegevens aanleveren via deklarinet@ziggo.nl en wordt uw evenement geheel kosteloos op de site geplaatst. Als u geen abonnement hebt, plaatsen we uw evenement tegen betaling van € 25,-


Speel mee bij Festival Blazen aan het Spui!


Op zaterdag 8 december voert het Festivalorkest Blazen aan het Spui in de Haagse Nieuwe Kerk twee uitdagende werken voor harmonieorkest van Johan de Meij uit onder leiding van dirigent Jos Zegers. Solocellist Johan van Iersel van het Koninklijk Concertgebouworkest soleert met het Festivalorkest in 'Casanova'. Verder speelt het orkest het eerste deel uit de Tweede Symfonie 'The Big Apple', Sleep van Eric Whitacre en Joropo van Moisés Moleiro.

 

Ben jij de concertmeester, speel je graag mee in de klarinetsectie of is esklarinet, altklarinet of (contra)basklarinet meer je ding? Laat het weten via www.blazenaanhetspui.nl/meespelen

 

Op basis van de aanmeldingen wordt een mooie klarinetgroep samengesteld die in korte tijd de muziek instudeert en die wordt gecoacht door o.a. klarinettist Peter Habraken.  De deelnemersbijdrage is € 60. Dat is inclusief: lunch repetitiedagen & koffie/thee, coaching en  toegang concert KMKJWF o.l.v. Johan de Meij op zaterdagavond 8 december

 

Planning (locatie repetities: Den Haag): za 24/11 (10-17), za 1/12 (10-17), vr 7/12 (avond), concert: za 8/12 (ochtend repetitie, middag concert)

 

 

Meer info: www.blazenaanhetspui.nl

 

Festival Blazen aan het Spui
Festival Blazen aan het Spui
Jos Zegers
Jos Zegers

Internationale klarinetcompetitie Carl Nielsen 2019


Van 21 t/m 31 maart 2019 vindt in Denemarken een internationale competitie plaats die de naam mee heeft gekregen van de (Deense) componist Carl Nielsen. Sinds de eerste editie in 1980 staat de competitie open voor klarinettisten, fluitisten en violisten. De Zweedse klarinettist Martin Fröst zal aanwezig zijn als artistiek adviseur voor de klarinettisten. De jury bestaat uit onder andere Michael Collins, Paul Meyer en Yehuda Gilad. 

 

De winnaar van de 1e prijs ontvangt €12,000 en mag een opname maken bij het label Orchid Classics (waarde: €13,000) en krijgt de mogelijkheid om met 10 Europese orkesten te spelen. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Aanmelden kan tot 15 oktober 2018, deelnemers mogen niet ouder dan 30 jaar zijn. Klik HIER voor meer informatie

Multiphonics Festival


In oktober vindt in Keulen weer het Multiphonics Festival plaats, dit jaar met speciale gast Anat Cohen. Anat is een Israëlische klarinettist/saxofonist die sinds 1999 in New York woont (zie ook interview met Maarten Mestrom in DK89). 

Het festival opent op dinsdag 2 oktober met een Jazznight met muziek van onder meer Eric Dolphy. De dag erna treedt Anat Cohen met Trio Brasileiro (mandoline, gitaar en percussie) aan tijdens de Brazilian Night. Ook speelt op die avond Gabriele Mirabassi met zijn Trio Correnteza (klarinet-zang-gitaar).

 

Donderdag klinkt het ‘Eurasian Project’: Ensemble FisFüz (met klarinettist Annette Maye) speelt samen met twee improvisatietalenten: accordeonist Jean-Louis Matinier en multi-blazer Arkady Shilkloper. Daarnaast treedt het gelegenheidsensemble Multiphonics Seven op met het speciaal door Christina Fuchs gecomponeerde Wood for Winds. Multiphonics Seven wordt gevormd door zeven klarinettisten die ook op andere dagen tijdens het festival optreden. 

Zaterdagavond 6 oktober is tijdens de ECM Night ruimte voor ECM-artiesten: het Norma Winstone Quartett (met onder meer klarinettist Klaus Gesing) en het Naqsh Duo (gitarist Golfam Khayam en klarinettist Mona Matbou Riahi). Dit duo speelt een mix van Perzische traditionele muziek en westerse hedendaagse muziek.

 

Op zondagavond 7 oktober is de afsluitende Big Band Night, waarbij Anat Cohen zal optreden met de NLJ All Star Big Band. 

In het weekend van 6 en 7 oktober worden workshops georganiseerd: Anat Cohen & Trio Brasileiro: Choro, Kazutoki Umezu: Improvisatie en Klaus Gesing: Adem en intonatie. 

 

Het festival wordt georganiseerd door Annette Maye en Jens Eggensperger; Klik HIER voor meer informatie.

 

Anat met Trio Brasiliero
Anat met Trio Brasiliero

Basklarinetdag Amsterdam


Een workshop dag voor avontuurlijke amateurmusici, waarbij spelers op alle types klarinet en van elk niveau welkom zijn. Er wordt samengespeeld (de docenten nemen muziek mee), gezamenlijk op klank en zuiverheid geoefend en geïmproviseerd. Met 4 bijzondere docenten: Calefax-basklarinettist Jelte Althuis, de Duitse Steffen Schorn, die vele grote bands leidt, Germaine Sijstermans van een jongere generatie met nieuwe ideeën en Tobias Klein, improvisator en ervaren docent. Basklarinettisten Fie Schouten is gastvrouw, ze is altijd in voor een praatje of advies.

 

Datum: 17 november 

Tijdspad: 11u – 14u 2 sessies / 14-15u pauze / 15u – 18u 2 sessies. Iedereen krijgt van alle coaches een keer les.

Locatie: Volta, Houtmankade 336, Amsterdam. Deelnamekosten €45 / €20 (jeugd t/m 20jr); Maximaal 40 deelnemers !

Aanmelden: info@bassclarinet.nl

 

Na afloop van de workhop-dag is er om 20:30 (op loopafstand van Volta) in de Roode Bioscoop een concert door Steffen Schorn, Germaine Sijstermans en duo Joris Roelofs-Anton Goudsmit (gitaar). De Roode Bioscoop heeft in november ook een eigen restaurant.


Derde Basklarinet Festijn


Dit najaar vindt voor de derde keer het Basklarinet Festijn plaats met veertien concerten en masterclasses in acht steden door Nederland en België. Met moderne gecomponeerde muziek, improvisatie en jazz. Alles bij elkaar een basklarinettenavontuur in een reeks spannende etappes in Utrecht, Maastricht, Groningen, Nijmegen, Leuven, Den Bosch, Amsterdam en Tilburg. 

 

Het Basklarinet Festijn toont de reikwijdte van de basklarinet en de rijkdom van de muziek die ermee gemaakt wordt. In deze derde editie van het Basklarinet Festijn gaat het om combinaties. Wat kan een basklarinet samen met een orgel, samen met snaarinstrumenten, of samen met de menselijke stem?

 

De Engelse componist Michael Finnissy schrijft een groot nieuw werk voor twee basklarinetten en twee lage strijkinstrumenten (zie artikel van Aad van Nieuwhuis in DK118). Jazzbasklarinettist Louis Sclavis komt met zijn nieuwe trio Asian Fields, met violist Dominique Pifarély en cellist Vincent Courtois. In de groep 37FERN bundelen zangeres Claron McFadden, vocalist Kristina Fuchs en de basklarinettisten Oğuz Büyükberber en Tobias Klein hun krachten, met muziek die teruggrijpt op liederen uit Klein-Azië.

 

Tobias Klein componeert ook nog eens een nieuw stuk voor orgel en drie contra basklarinetten dat in het Amsterdamse Orgelpark in première gaat.

 

Voor meer informatie klik u HIER

Michael Finnissy