Klarinet Evenementen


Op dit platform vindt u informatie over klarinetevenementen. Raadpleeg zeker deze agenda indien u geïnteresseerd bent in het bezoeken van klarinetfestivals, workshops of andere evenementen voor de klarinetliefhebber. 

 

Organiseert u een evenement waarbij de klarinet centraal staat? Wanneer u een abonnement heeft op tijdschrift de klarinet kunt u de gegevens aanleveren via deklarinet@ziggo.nl en wordt uw evenement geheel kosteloos op de site geplaatst. Als u geen abonnement hebt, plaatsen we uw evenement tegen betaling van € 25,-


Internationale klarinetcompetitie Carl Nielsen 2019


Van 21 t/m 31 maart 2019 vindt in Denemarken een internationale competitie plaats die de naam mee heeft gekregen van de (Deense) componist Carl Nielsen. Sinds de eerste editie in 1980 staat de competitie open voor klarinettisten, fluitisten en violisten. De Zweedse klarinettist Martin Fröst zal aanwezig zijn als artistiek adviseur voor de klarinettisten. De jury bestaat uit onder andere Michael Collins, Paul Meyer en Yehuda Gilad. 

 

De winnaar van de 1e prijs ontvangt €12,000 en mag een opname maken bij het label Orchid Classics (waarde: €13,000) en krijgt de mogelijkheid om met 10 Europese orkesten te spelen. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Aanmelden kan tot 15 oktober 2018, deelnemers mogen niet ouder dan 30 jaar zijn. Klik HIER voor meer informatie

Multiphonics Festival


In oktober vindt in Keulen weer het Multiphonics Festival plaats, dit jaar met speciale gast Anat Cohen. Anat is een Israëlische klarinettist/saxofonist die sinds 1999 in New York woont (zie ook interview met Maarten Mestrom in DK89). 

Het festival opent op dinsdag 2 oktober met een Jazznight met muziek van onder meer Eric Dolphy. De dag erna treedt Anat Cohen met Trio Brasileiro (mandoline, gitaar en percussie) aan tijdens de Brazilian Night. Ook speelt op die avond Gabriele Mirabassi met zijn Trio Correnteza (klarinet-zang-gitaar).

 

Donderdag klinkt het ‘Eurasian Project’: Ensemble FisFüz (met klarinettist Annette Maye) speelt samen met twee improvisatietalenten: accordeonist Jean-Louis Matinier en multi-blazer Arkady Shilkloper. Daarnaast treedt het gelegenheidsensemble Multiphonics Seven op met het speciaal door Christina Fuchs gecomponeerde Wood for Winds. Multiphonics Seven wordt gevormd door zeven klarinettisten die ook op andere dagen tijdens het festival optreden. 

Zaterdagavond 6 oktober is tijdens de ECM Night ruimte voor ECM-artiesten: het Norma Winstone Quartett (met onder meer klarinettist Klaus Gesing) en het Naqsh Duo (gitarist Golfam Khayam en klarinettist Mona Matbou Riahi). Dit duo speelt een mix van Perzische traditionele muziek en westerse hedendaagse muziek.

 

Op zondagavond 7 oktober is de afsluitende Big Band Night, waarbij Anat Cohen zal optreden met de NLJ All Star Big Band. 

In het weekend van 6 en 7 oktober worden workshops georganiseerd: Anat Cohen & Trio Brasileiro: Choro, Kazutoki Umezu: Improvisatie en Klaus Gesing: Adem en intonatie. 

 

Het festival wordt georganiseerd door Annette Maye en Jens Eggensperger; Klik HIER voor meer informatie.

 

Anat met Trio Brasiliero
Anat met Trio Brasiliero

37e Orlando Festival


Orlando 2018 presenteert een zo evenredig mogelijk aandeel kamermuziek uit de barok (onder andere Vivaldi’s Vier Jaargetijden en veel Bach), de klassieke periode, de romantiek, de 20e en de 21e eeuw. En bij dit alles is er ook nog veel aandacht voor Nederlandse kamermuziek.

 

Nederlands beroemdste levende componist Louis Andriessen staat in 2018 centraal: 23 van zijn kamermuziekwerken worden uitgevoerd door 21 van de 29 Orlando musici (waaronder klarinettist Alan R. Kay). Louis Andriessen zal enkele dagen op Orlando aanwezig zijn om met de Orlando musici te repeteren. Ook wordt het Septet van zijn leraar Kees van Baaren uitgevoerd en twee werken van zijn voormalig student Martijn Padding. 

 

De 37e editie van het Orlando Festival is van 9 tot en met 19 augustus 2018, voornamelijk in Abdij Rolduc te Kerkrade, maar ook op andere locaties in Zuid-Limburg. Klik HIER voor een volledig overzicht. 

Klarinetdag Adams, Ittervoort


Op zaterdag 22 september kunnen klarinettisten vanaf muziekschoolniveau B/C of met 4 jaar of meer speelervaring deelnemen aan een Klarinetdag in Ittervoort. Deze dag wordt georganiseerd door BIN/Selmer in samenwerking met Muziekcentrale Adams.

 

Deze klarinetdag staat onder leiding van Lute Hoekstra (voormalig solo-klarinettist en concertmeester Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en internationaal solist). Deelname is mogelijk op alle klarinetten uit de klarinetfamilie (es-, bes-, alt-, bas-, contra-alt- of contrabasklarinet).

 

Klik HIER voor meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden in de agenda.


Derde Basklarinet Festijn


Dit najaar vindt voor de derde keer het Basklarinet Festijn plaats met veertien concerten en masterclasses in acht steden door Nederland en België. Met moderne gecomponeerde muziek, improvisatie en jazz. Alles bij elkaar een basklarinettenavontuur in een reeks spannende etappes in Utrecht, Maastricht, Groningen, Nijmegen, Leuven, Den Bosch, Amsterdam en Tilburg. 

 

Het Basklarinet Festijn toont de reikwijdte van de basklarinet en de rijkdom van de muziek die ermee gemaakt wordt. In deze derde editie van het Basklarinet Festijn gaat het om combinaties. Wat kan een basklarinet samen met een orgel, samen met snaarinstrumenten, of samen met de menselijke stem?

 

De Engelse componist Michael Finnissy schrijft een groot nieuw werk voor twee basklarinetten en twee lage strijkinstrumenten (zie artikel van Aad van Nieuwhuis in DK118). Jazzbasklarinettist Louis Sclavis komt met zijn nieuwe trio Asian Fields, met violist Dominique Pifarély en cellist Vincent Courtois. In de groep 37FERN bundelen zangeres Claron McFadden, vocalist Kristina Fuchs en de basklarinettisten Oğuz Büyükberber en Tobias Klein hun krachten, met muziek die teruggrijpt op liederen uit Klein-Azië.

 

Tobias Klein componeert ook nog eens een nieuw stuk voor orgel en drie contra basklarinetten dat in het Amsterdamse Orgelpark in première gaat.

 

Voor meer informatie klik u HIER

Michael Finnissy


Basklarinetdag Amsterdam


Op zaterdag 17 november vindt in Amster­dam tijdens het Basklarinet Festijn 2018 een basklarinetdag voor amateurs plaats. Meer informatie volgt, maar inschrijven is al mogelijk via info@bassclarinet.nl.

Klarinetdag Zwolle: 13 oktober


 

BIN/Selmer organiseert in samenwerking met het Mpingo Clarinet Choir op zaterdag 13 oktober 2018 een Klarinetdag in Zwolle. Het wordt een gevarieerd programma waaraan de klarinettisten Lute Hoekstra, Martin van Zanten en Karin Vrieling meewerken.

 

Lute Hoekstra zal het klarinetorkest leiden dat wordt gevormd door iedereen die aan deze dag mee wil doen. Spelers van alle niveaus en leeftijden zijn welkom. Deelname is mogelijk op alle merken en types klarinetten (bes, es, alt, bas, contra-alt of contrabasklarinet). Lute zal aandacht besteden aan onderwerpen als ademhaling, klank, techniek, samenspel, het voorbereiden van een solo, podium/examenvrees, rieten, mondstukken en de keuze van een set-up.

 

Lute Hoekstra zal ook een solowerk spelen, samen met het gelegenheidsensemble, dat bij dit werk geleid zal worden door Karin Vrieling, dirigent van het Clarinet Choir Mpingo. 

Daarnaast is op deze dag Martin van Zanten aanwezig met een aantal historische klarinetten uit zijn verzameling. Hij laat in een presentatie de geschiedenis en historische ontwikkeling van het instrument zien.

 

Aanvang is 9.30 uur, omstreeks 16.00 uur zal worden afgesloten met een slotpresentatie. De locatie is De Zevensprong, Mannagras 30, 8043 KD Zwolle, het inschrijfgeld voor bedraagt € 20,- (dit is inclusief koffie/thee/fris). De bladmuziek wordt vooraf toegestuurd. Inschrijven doet u HIER

 

''Selectie uit de verzameling van Martin van Zanten''