Klarinet Evenementen


Op deze pagina ziet u de evenementen die al geweest zijn dit jaar!

 

Organiseert u een evenement waarbij de klarinet centraal staat? Wanneer u een abonnement heeft op tijdschrift de klarinet kunt u de gegevens aanleveren via deklarinet@ziggo.nl en wordt uw evenement geheel kosteloos op de site geplaatst. Als u geen abonnement hebt, plaatsen we uw evenement tegen betaling van € 25,-Klarinetworkshop met Klarinetkwartet Koninklijke Luchtmachtkapel

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum organiseert het Clarinet Choir Schinveld op zaterdagmiddag 7 september 2019 een klarinetworkshop onder leiding van de spelers van het Klarinetkwartet van de Koninklijke Luchtmachtkapel. 

De workshop vindt plaats in het Cultureel Centrum FaSiLa in Schinveld. Iedereen die klarinet speelt op minimaal HaFa B-niveau is welkom om deel te nemen. De workshop zal worden afgesloten met een optreden, gevolgd door een mini-concert van het Klarinetkwartet van de Koninklijke Luchtmachtkapel. 

De kosten van de workshop, een kleine maaltijd en het afsluitend concert bedragen € 10,-. Neem voor meer informatie en/of inschrijven contact op via dit e-mailadres: vandervleutenad@gmail.com.

KlariSax Swingdag met Allard Buwalda en Maarten Mestrom

Op zondag 29 september 2019 geeft Allard Buwalda vanaf 10.00 uur lessen en workshops tijdens de eerste Selmer KlariSax Swingdag in het Cultuurbedrijf van de Noordoostpolder te Emmeloord. Deze dag is bedoeld voor beginnende en gevorderde rietblazers (saxofoon, klarinet en basklarinet) die meer over frasering en timing in pop- en jazzmuziek en improvisatie te te weten willen komen.

Allard Buwalda geeft uitleg en inzicht over zijn werk als sessie- en studiomuzikant en demonstreert verschillende pop- en jazztechnieken voor rietblazers.

De dag wordt gesponsord door Selmer Nederland, importeur  van onder andere Selmer Paris klarinetten, basklarinetten en saxofoons. De nieuwste instrumenten en accessoires van Selmer Paris kunnen bekeken en geprobeerd worden.

Allard Buwalda is hoofdvakdocent saxofoon lichte muziek aan het conservatorium Zwolle en is bij veel mensen bekend van zijn swingende bijdragen op sax, klarinet en fluit aan tv-programma’s als de Kwis van Paul de Leeuw, The Voice of Holland, Idols, X-Factor en de Edwin Eversband. Ook is hij als studiomusicus verantwoordelijk voor diverse radio-, tv- en reclametunes.

Maarten Mestrom is als klarinet- en saxofoondocent verbonden aan het Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Hij maakte de cd’s Canto Clarone (klassiek) en Migrations (wereldmuziek), gaf concerten met swinggitarist Alexander Stakenburg, jazzklarinettist Bernard Berkhout en de pianisten André Daemen (klassiek), Henne Reijs (jazz), Anja Engels (klassiek), Mirjam Smitt (wereldmuziek) en Iryna Chaykofsky (klezmer). Hij speelt momenteel in de band Manoesj (stijl Hot Club de France). Hij combineert werken in de muziek met (muziek)journalistiek.

Aanvang van de KlariSax Swingdag is 10.00 uur, omstreeks 16.00 uur wordt de dag met een concert afgesloten. De locatie is Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Harmen Visserplein 2, 8302 BW Emmeloord. Het inschrijfgeld bedraagt € 15,-. Kijk in de agenda van www.selmer.nl voor het online aanmeldformulier.

3e editie Wavelenght in Leiden Bio Sciene Park

De derde editie van WAVELENGTH - festival voor klassieke muziek en wetenschap vindt plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober 2019. Er zijn zes programma’s op vier hotspots van het Leiden Bio Science Park. Toonaangevende musici en wetenschappers nemen het publiek mee in hun wereld. Van de bouw van het perfecte instrument, naar de geometrie van het kwartet tot het ritme van jouw hartslag. 

Het Calefax rietkwintet heeft speciaal voor Wavelength een programma gemaakt over Contrapunt, het DNA van de muziek. In het programma 'Grenzeloze instrumenten' bespreekt onderzoeker, componist en gitarist Aart Strootman samen met het Dudok Kwartet de bouw van instrumenten, speciaal ontwikkelt om te voldoen aan aan de eisen van een componist (in plaats van andersom, waar de componist zich schikt naar de mogelijkheden van het instrument).

De optredens vinden plaats op unieke plekken. Alleen tijdens WAVELENGTH mag het publiek binnenkijken bij de twee vernieuwende onderzoeklocaties Centre for Human Drug Research (CHDR) en Biopartner Center Leiden. Andere festivallocaties zijn Phila Del Art (voormalige gevangenis) en Bar & Kitchen LAB071 (voormalige pathologisch anatomisch laboratorium). 

Bekijk het volledige programma via www.wavelengthleiden.nl.

Klarinet in de kijker in Dilbeek

Op 10 november 2019 organiseert VLAMO Vlaams-Brabant een Klarinetdag op de Kunstacademie Dil'arte te Dilbeek (België). De dag is bedoeld voor klarinettisten van alle niveaus (van beginners t/m beroeps). Er worden meerdere klarinetkoren gevormd, er zijn workshops en masterclasses. De docenten zijn o.a. Raf De Groote, Lieve De Rop, Benjamin Dieltjens, Luc Nijs, David van Maele en Bart Watté. 

Deelnamekosten bedragen €15,- (incl.  middagmaal en klein versnapering). Inschrijven kan via www.vlamo-vbr.be/nl/node/203.  Kijk ook op deze site voor veel meer informatie, over o.a. de workshops en de tijdsindeling.   

Zomercursus Musiceren, studeren en het brein


Van 19 tot en met 22 augustus 2019 vindt in de Orvelterhof te Witteveen (Drenthe) opnieuw de zomercursus ‘Musiceren, studeren en het brein’ over instrumentaal en vocaal lesgeven plaats.  De cursus wordt gegeven door Wieke Karsten (vaste columnist van tijdschrift de Klarinet). Jurgen van Harskamp zal een workshop geven. Kijk voor meer informatie op: www.musicerenstuderenenhetbrein.nl. 


Zondagochtend Concert met Martin Fröst


Op zondag 26 mei 2019 is Martin Fröst samen met philharmonie zuidnederland te horen in Het Zondagochtend Concert (aanvang 11.00 uur) in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw.  Martin Frösts spel valt niet te beschrijven, aldus Le Figaro, je kunt het alleen maar beleven, wat je dan meemaakt is hemels en ruig tegelijk.
Fröst soleert bij dit concert in Webers Eerste klarinetconcert. Zijn heldere, frisse toon is perfect voor Weber, schreef Gramophone. Fröst leidt daarna het orkest in Beethovens Vierde symfonie.

 

De Klarinet mag twee vrijkaarten voor dit concert weggeven. Wil je hiervoor in aanmerking komen, stuur dan een e-mailbericht met het goede antwoord op de volgende vraag naar: deklarinet@ziggo.nl

 

Uit welk land komt Martin Fröst? a. Italië b. Zwitserland c. Zweden. Je kunt insturen t/m 30 april. De winnaar ontvangt uiterlijk 6 mei bericht. 

Win twee kaarten voor het zondagochtend Concert met Martin Fröst!Charles Neidich in Apeldoorn


Van 27 tot en met 30 mei 2019 is de Amerikaanse klarinettist Charles Neidich in Apeldoorn. Opnieuw heeft de Internationale Stichting Masterclasses Apeldoorn hem uitgenodigd voor het geven van masterclasses. Deze vinden plaats in het ACEC: Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (Roggestraat 44, Apeldoorn). Aan de masterclasses wordt deelgenomen door de conservatoriumstudenten en afgestudeerde klarinettisten uit deelnemers uit verschillende Europese landen, Rusland, Israël en Chili. De masterclasses (10.00-17.00) zijn gratis toegankelijk voor toehoorder. Het slotconcert is op 29 mei 20 uur in het CODA museum (toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom).

 

 

Meer informatie op: www.masterclass-apeldoorn.nl

© Mats Bäcker


 

 


Internationale klarinetcompetitie Carl Nielsen 2019


Van 21 tot en met 31 maart 2019 vindt in Denemarken een internationale competitie plaats die de naam mee heeft gekregen van de (Deense) componist Carl Nielsen. Sinds de eerste editie in 1980 staat de competitie open voor klarinettisten, fluitisten en violisten. De Zweedse klarinettist Martin Fröst zal aanwezig zijn als artistiek adviseur voor de klarinettisten. De jury bestaat uit onder andere Michael Collins, Paul Meyer en Yehuda Gilad. 

 

De winnaar van de 1e prijs ontvangt €12,000 en mag een opname maken bij het label Orchid Classics (waarde: €13,000) en krijgt de mogelijkheid om met 10 Europese orkesten te spelen. De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Aanmelden kan tot 15 oktober 2018, deelnemers mogen niet ouder dan 30 jaar zijn. Klik HIER voor meer informatie


Klarinetdag Tielt (West-Vlaanderen


Op 24 februari 2019 organiseert het clarinetchoir Claristique onder leiding van David Van Maele,  de 2de editie van de klarinetdag ‘kites’ te Tielt (België). De klarinetdag wordt georganiseerd voor alle klarinettisten, ongeacht niveau. Er zijn workshops, masterclasses en je kunt meespelen in een  clarinetchoir. Daarnaast zijn ook handelaars aanwezig met stands en er is een tentoonstelling van historische klarinetten. De workshops: Tai chi & breathing gym, iniatielessen historische klarinet en barokchalumeau, mondstukken, warming-up, rieten, brain efficiency learning, improvisatie, ademhaling en lichaamscorrigerende houding, circular breathing , dubbel staccato,… De docenten: Firas Al Alwani, Geert Baeckelandt, Adrien Besse, Dimitri Bracke, Hans Colbers, Dirk Deleersnyder, Benjamin Dieltjens, Juan Ferrer, Marya Pavlovic, Jean-Philippe Poncin, Henk Soenen, Tomonori Takeda, Edith Van Dyck, John Van Laethem, David Van Maele, Annelien Van Wauwe, Peter Valck, Stephan Vermeersch en Bart Watté.   Het inschrijfgeld (€20 of €25) wordt integraal geschonken aan vzw Kites ( thuisbegeleiding ernstig zieke kinderen).  Inschrijven kan via www.vlamo-wvl.be , kijk voor meer info op www.claristique.com.

 


Klarinetdag Veghel met NAKK


Klarinettisten zijn op zaterdag 16 maart 2019 welkom bij de Klarinetdag van Phoenix Cultuur in Veghel. De dag wordt georganiseerd door de klarinetdocenten van Phoenix Cultuur: Sef Pijpers en Christa de Haan. Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet geeft tijdens deze dag een (gratis) masterclass. Tijdens deze masterclass krijg je persoonlijke tips en tricks van Sergio, Bart, Tom en Jesse om nog beter te worden in je spel. Je gaat zelf aan de slag met stukken die je in groepsvorm instudeert en aan het einde van de dag samen uitvoert. Het kwartet geeft tot slot nog een  miniconcert. De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur en vindt plaats in CHV Noordkade te Veghel. Meer info: www.phoenixcultuur.nl