Moldavische Suite voor klarinetkwarter

 

Bezetting:

Klarinetkwartet

 

Componist
Mihai Scarlat

 

€ 27,50

Abonneeprijs: € 24,75


De Moldavische Suite werd – uit zijn geheugen – opgeschreven door de in Nederland woonachtige contrabassist Mihai Scarlat die uit Moldavië (destijds een deel van Roemenië, sinds kort een apart land) afkomstig is. Het is een verzameling dansen uit zijn geboortestreek. Deze muziek kreeg hij als jonge jongen met de paplepel ingegoten. Zijn vader leidde in deze streek een groot orkest. Door vele optredens met dit orkest leerde Mihai ritmes uit heel Roemenië kennen. Mihai Scarlat is in Noord-Holland de leider van het Ensemble Mihai Scarlat: een uit meer dan twintig spelers bestaand orkest (zie www.ensemblemihaiscarlat.nl).

Een aantal van de dansen licht hij aldus toe: de Batuta is een dans waarbij de dansers met hun voeten op de grond moeten slaan, zo sterk en zo snel dat de grond “geen tijd kan krijgen om te ademen”. Deze dans wordt door goed getrainde dansers uitgevoerd. De Hora Mare is een dans voor ouderen waarbij de kleding die men draagt van groot belang is. In sommige dorpen wordt deze dans ook de “dans voor de rijke mensen” genoemd, immers hoe rijker je bent, hoe mooier de kleding is die je je kunt veroorloven. De Geampara is een dans uit het gebied van de Zwarte Zee. In deze streek komen allerlei maatverdelingen voor en deze dans is een karakteristieke 7/8. De Suite wordt ingeleid met een mars en een langzaam intermezzo.

De Moldavische Suite is door Mihai Scarlat voor klarinetten geschreven op verzoek van, en ter gelegenheid van het project “Klarinet: VÉT!” bij het Haagse Festival Classique 2011.

bezetting: (bes)klarinet 1,2, 3 en basklarinet (tot lage es)
niveau (A-D): C+
tijdsduur: ca. 6'30

Hieronder kunt u een aantal inkijk pagina's downloaden. (dit is niet het hele stuk)


Download
Mihai Scarlat - Moldavian Suite
INKIJKPAGINA'S
07-score-moldavian.pdf
Adobe Acrobat document 327.8 KB