Quips voor Klarinetorkest

 

Bezetting:

Klarinetorkest

 

Componist
Frans Vuursteen

 

€ 27,50

Abonneeprijs: € 24,75


Quips werd in 1997 voor het klarinetorkest Clarinets Unlimited (en de toenmalige dirigent Jos van Lierop) gecomponeerd en ging in het Groningse festival ‘Whoops that Clarinet!’ in première onder leiding van Rob Smit.

Quips was het laatste onderdeel van een drieluik, gebaseerd op een zinsnede uit John Miltons gedicht L’Allegro: “Quips and Cranks and Wanton Wiles”. Wanton Wiles (voor basklarinet en marimba) ontstond in 1985 op verzoek van basklarinettist Henri Bok en marimbaspeler Evert le Mair van het Duo Contemporain, die het veelvuldig in binnen- en buitenland ten gehore brachten. Cranks (voor basklarinetsolo) werd in 1986 geschreven voor Henri Bok. Quips, evenals Cranks ultrakort, ontstond op de blueprint van een eigenzinnig scherzo. De kleurrijke speelwijze van zowel klarinettist Jimmy Hamilton als basklarinettist Harry Carney –beiden prominenten uit het Ellington tijdperk – vormde een belangrijke inspiratiebron.

Frans Vuursteen (1954) studeerde accordeon bij Egbert Spelde en compositie bij Willem Frederik Bon aan het Gronings Stedelijk Conservatorium. Hij vervolgde zijn compositiestudie in Tilburg waar hij bij François Mollinger via Jan van Dijk afstudeerde. Hij dirigeerde voor langere tijd het Filofonisch Orkest en schreef/arrangeerde voor dit blazersensemble. Voor het ensemble Triptychon bewerkte hij Beethovens 2e en 8e symfonie voor piano, klarinet en cello en componeerde hij het stuk Kingfisher. Het merendeel van zijn werken is kamermuziek, met als uitgangspunt vaak Nederlands-, Frans- en Engelstalige poëzie. Voor meer informatie: www.fransvuursteen.nl.

bezetting: esklarinet, besklarinet 1, 2, 3, 4, altklarinet, basklarinet (tot lage es), contra-altklarinet, contrabasklarinet
niveau (A-D): C/D
tijdsduur: ca. 2'00

Hieronder kunt u een aantal inkijk pagina's downloaden. (dit is niet het hele stuk)


Download
F. Vuursteen - Quips
INKIJKPAGINA'S
08-score-quips.pdf
Adobe Acrobat document 289.2 KB